Fotós Vándor

Krisztina Kiss Photography

Krisztina Kiss Photography

Yosemite National Park, California, USA

A mamutfenyők nyomában

2016. január 10. - Krisztina Kiss Photography

Legalább két napot érdemes rászánni arra, hogy felfedezzük ezt az óriásfenyőkkel tarkított különleges atmoszférájú nemzeti parkot. Az se baj, ha képzett túravezető segítségével járjuk be a gyönyörű vidéket, aki elvezet minket a legszebb helyekre, anélkül, hogy eltévednénk, s emellett rengeteg plusz információval szolgál.

A hatalmas park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin terül el, s már az odavezető út is megmozgatja a fantáziát. Képzeljünk el szalmasárga színű mezőket a rajtuk legelésző fekete szarvasmarhákkal. Ez a kép gyakori és nagyon jellegzetes ezen a környéken.

A Merced folyó völgyét meredek, hatalmas gránittömbök keretezik. A legmagasabb gránitszikla az 1095 méteres El Capitan, mely egyben a nemzeti park jelképe is.

A gigantikus méretű mamutfenyők (Sequoiadendron giganteum) több, mint kétezer évesek, s egy gyökérszáruk is felér egy jól megtermett platánfa törzsével. A 2700 éves Giant Grizzly egyike a Föld legidősebb élőlényeinek.

Ha bírjuk szusszal, érdemes felmenni a 739 méterről alázúduló Yosemite-vízesés tetejéhez, mely egy közepes erősségű túrával megközelíthető, s a látvány mindenért kárpótol.

A park területét éjszaka az állatok uralják. A fekete medve, az amerikai szarvas, a vörös róka, a mosómedvék és persze a mókusok, akik számtalan madárfajjal együtt alkotják a park harmonikus életközösségét.

Érdemes kipróbálni a tipikus erdei szállásokat (lodge), amelyeknek elengedhetetlen kiegészítője a piros bőrüléses amerikai felszolgáló étterem - az asztalokon ketchup, mustár és barbecue szósz -, ahol hatalmas burger és steak adagokkal várják a vendégeket. A jó vacsora és a tiszta hegyi levegő hamar álomba szenderíti a fáradt vándort, s egy kiadós alvás után másnap új erővel folytathatja útját.

( A képre kattintva megnyílik a galéria.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosvandor.blog.hu/api/trackback/id/tr677392012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása