Fotós Vándor

Krisztina Kiss Photography

Krisztina Kiss Photography

San Francisco I.

Twin Peaks, Fishermann's Warf

2015. június 21. - Krisztina Kiss Photography

A városnak remek hangulata van. Azonnal beleszerettem a látványba, amely elém tárult a Twin Peaksről. Egészen fantasztikus, ahogy a dimbes-dombos várost körbeöleli az óceán. Különleges atmoszférája pedig abból adódik, hogy itt aztán mindenféle ember él a sokszínű forgatagban egymás mellett békességben. Rengeteg a spanyol ajkú dél-amerikai, a kínai, a japán, vannak afrikaiak, arabok, s elég szép számú a francia ajkú lakosság. Meghatározó a magas életszínvonal, a pozitív életérzés, a remek klíma, az emberek egymáshoz való jóindulata, segítőkészsége. Teljesen ismeretlenül is elbeszélgetnek egymással, többször megszólítottak engem is, hogy segíthetnek-e, vagy pusztán kíváncsiságból. Bár a válság megtépázta az itteni gazdaságot is, és a belvárosban egyre több az otthontalan, rajtuk kívül mindenhol csak jól öltözött embereket láttam.

A Szilícium-völgy közelsége is szembetűnő. Alig akadt ember, akinél ne láttam volna valamilyen kütyüt. Az iPhone, iPad alap. Emellett nagy divat volt az elektronikus olvasó (eBook), az idősek is ezt olvasták papír alapú könyv helyett. Hangsúlyozom, négy évvel ezelőtti állapotról beszélünk. 

Némi felkészülés és pihenés után fogtam a kamerámat, s tele izgalommal, kíváncsisággal elindultam a város felfedezésére.

Twin Peaks

A két dombocskából álló képződmény tetejéről nyílik a legjobb látvány az egész öbölre. Észak-nyugati oldaláról - ahol többnyire hűvös, nyirkos a levegő - elcsíphetjük azt a gyakori jelenséget, amikor a Csendes-óceán felől érkező nehéz, sűrű köd a Golden Gate híd alatt bekúszik az öböl területére. A domb másik oldala ezzel szemben inkább napos, száraz, s innen teljes egészében ráláthatunk a sík terepen felépült nagyvárosra.

100_2981.jpg

100_0842.jpg100_2990.jpg

100_1029_1.jpg

 

Fisherman's Warf

A halász rakpart San Francisco egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A régi dokkok egy része ma is eredeti funkciójában üzemel, a többi részében hangulatos éttermek, kis boltok, ajándék üzletek kaptak helyet, megőrizve a fából készült stégek korabeli jellegét. Hajnalban nagy a sürgés-forgás, amikor a kis halászhajók befutnak az éjszakai zsákmányszerző körútról. A vendéglátóhelyek gyorsan feldolgozzák a friss árut, s ebédre már fel is tálalják az illatosan gőzölgő, ízletes hallakomákat.

100_0888_1.jpg

100_1001.jpg

100_1675.jpg

Legnevezetesebb stég a Pier 39. Itt naphosszat heverésző, sütkérező, játszadozó fókák hadával találjuk szembe magunkat, akik éktelen ricsajjal vonják el figyelmünket a sirályokról, akik szintén szép számmal képviseltetik itt magukat.

100_0972.jpg

Itt kap helyet a tengeri történeti múzeum is, ahol többek között vitorláshajókat, csatahajókat szemlélhetünk, s azok történetével ismerkedhetünk meg. 

100_0921.jpg

A tengeri akvárium (Aquarium of the Bay) megtekintésére is érdemes rászánni egy-két órát. Az óceán mérhetetlenül gazdag élővilágát fedezhetjük fel a bemutatott, állandó mozgásban lévő részletekben.

100_1646.jpg

A Ghirrardelli tér előtti parkban és tengeröbölben mindig találunk lustálkodó, napozó vagy éppen fürdőző embereket, akiknek mindig rendelkezésére áll az enyhet adó tiszta pázsit, kulturált környezet. Innen indul a San Francisco jelképévé vált Cable Car, mely a legjellegzetesebb dimbes-dombos utcákon át csilingelve szállítja az utasokat. A beszállásnál a sor mindig óriási.

100_0868.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosvandor.blog.hu/api/trackback/id/tr617562682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása