Fotós Vándor

Krisztina Kiss Photography

Krisztina Kiss Photography

A romantikus Comó-i tó

Lago di Como, Italia

2016. április 29. - Krisztina Kiss Photography

Luxus és romantika együtt jár a Milánótól kb. 50 kilométerre fekvő Comó-i tónál. A fordított ipszilon alakú tavat gleccserek vájták az Alpok déli vonulatába. Legmélyebb pontja 410 méter, így vize felmelegedni nyáron is csak kis mértékben tud. Jellegénél fogva és a szinte állandó langyos szél hatására a főszezonban is inkább a vitorlázók paradicsoma, mintsem a fürdőzőké.

Tavasszal csendes, békés nyugalom árad szét a tó körül, amely az újjáéledő természet frissességével és a pompásan nyíló virágok illatfelhőjével párosul. A bájos, aprócska, part menti falvak színes házai, villái és templomainak tornyai fodrozódva tükröződnek a kristálytiszta vízben. 

Körbejárni a tavat leginkább autóval lehet. Így a kíváncsi természetű fotós vándor ott áll meg, ahol szép, érdekes, különleges dolgot szimatol. Netán akkor, ha megéhezik egy adag Bresaola sonkára, amelyet rukkolával és parmezán sajttal szervíroznak, vagy épp kedve támad egy igazi eszpresszóra. A szükségletek kielégítésére lehetőséget keresve megtörténhet, hogy az út végén egy 11. századi apátságra bukkanunk Colicónál, amely egy ma is működő ciszterci szerzetes kolostorból és a hozzá tartozó harangtoronyból áll (Abbazia di Piona). 

A magas hegyekkel, helyenként hófödte csúcsokkal körülvett tó látványa a víz felől lenyűgöző igazán, ezért nagy élmény hajókázni vagy vitorlázni. A Navigatione Lago di Como társaság hajói elég sűrűn járnak, amelyek indulási időpontjairól is tájékozódhatunk az állomások információs pontjainál vagy a www.navigazionelaghi.it honlapon. Találunk sétahajózásra illetve kompközlekedésre alkalmas járatokat, így vihetjük magunkkal az autónkat is, hogy a túloldalon szabadon folytathassuk utunkat a szűk, sziklák tövében kanyargó vízparti úton. 

Ajánlott megállók:  

Como belvárosában hamar rábukkanunk az oly jellegzetes dómra, felfedezhetjük a Volta Múzeumot, amely Alessandro Volta itt született olasz fizikusnak állít emléket, akit az elektromos feszültség mértékegysége névadójaként ismerhetünk. Siklóval feljuthatunk Brunate településhez, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a tóra. 

Torno falvacska kis templommal, bájos hotellel, autentikus kávézóval szegélyezett apró csónakkikötője oly egyedi képet fest.  

Bellagio macskaköves, szűk utcáival, a lépten-nyomon olasz ételeket kínáló rusztikus éttermeivel, az illatukat árasztó lila akácokkal, a tó mindhárom ágára rálátást nyújtó elhelyezkedésével talán a legszebb települése a térségnek.  

Varenna látványos fekvése messziről hívogat. Szűk sikátorok, paloták, templomok elbűvölő labirintusával találkozhatunk a hegyoldalba épült városkában.  

Sorico a tó legészakibb települése, ahol a kis Mezzola-tó a felhalmozódott iszap következtében elválik a Comó-i tótól. A náddal benőtt mocsaras terület remek élőhely a vízi vadvilág számára.  

Trezzone kedvelt üdülőhelye a nyugalmasabb, vadregényesebb partszakaszra vágyóknak. A magas hegyoldalból jól belátható a Bellagio, Varenna, Menaggio által háromszöget alkotó terület.  

Menaggio tóparti sétánya páratlan szépségű.  A sok színes virággal teleültetett virágládák és ágyások jól mutatnak a túloldali hegyek sziluettjében.

Soha nem felejtek el hálás lenni azért a sok örömteli pillanatért, amelyet átélhetek egy-egy utazás alkalmával. Jól elraktározom és újraélem az emlékeket, hogy majd egy szép napon visszatérjek a régi helyekre, és/vagy új megismerések után kutassak.

kk_como_1.jpgComo kikötője

kk_como_2.jpgVolta Múzeum

kk_como_3.jpgTorno

kk_como_4.jpgTorno, kis kikötő

kk_como_5.jpgNesso

kk_como_6.jpgCsendélet háztetőkkel

kk_como_7.jpg"S" kanyar

kk_como_8.jpgÉtterem Bellagióban

kk_como_20.jpgBellagio

kk_como_9.jpgHajókázás

kk_como_10.jpgVarenna

kk_como_11.jpgBellano

kk_como_12.jpgDorio

kk_como_13.jpgColico

kk_como_14.jpgAbbazia di Piona

kk_como_15.jpgSorico

kk_como_16.jpgÉszaki szűkület

kk_como_17.jpgTrezzone

kk_como_18.jpgDomaso

kk_como_19.jpgMenaggio

A cikkben szereplő képek, tartalmi elemek szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok felhasználása, másolása - akár részben, vagy egészben - kizárólag az alkotó előzetes, írásos engedélyével lehetséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosvandor.blog.hu/api/trackback/id/tr568671472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.30. 10:56:39

Szép képek. Mi Milánóból Como-ig vonattal, majd onnan busszal mentünk Bellaggio-ig végig a part mentén - nagyon hangulatos városka. Pont a képen látható étteremben ebédeltünk. Visszafelé pedig hajókáztunk a tavon. Emlékezetes kirándulás volt.
süti beállítások módosítása